ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ?




Τα ευρήματα του βομβαρδισμού της Σελήνης άρχισε να αναλύει η NASA ελπίζοντας πως θα αποδειχθεί η ύπαρξη νερού, αν και δεν φαίνεται να κατέγραψε εικόνες από την έκρηξη και την εκτόξευση της σκόνης στον αέρα.
Ο πύραυλος «Κένταυρος» χτύπησε τον κρατήρα «Καμπέους» περίπου στις 14:31 ώρα Ελλάδας, ενώ, 4 λεπτά αργότερα, το σκάφος LCROSS συνετρίβη, αφού πρώτα κατέγραψε την πρόσκρουση και χαρτογράφησε το φεγγάρι.
Η NASA είχε ανακοινώσει πως ο βομβαρδισμός θα προκαλούσε λάμψη διάρκειας 30 δευτερολέπτων και μια στήλη σκόνης βάρους 350 τόνων θα έφτανε σε υψόμετρο 10.000 μέτρων. Όσο, όμως, κι αν στηθήκαμε στις οθόνες μας, κάτι τέτοιο δεν είδαμε…
«Δεν είδαμε μια μεγάλη στήλη, όπως επιθυμούσαμε. Οι υπέρυθρες κάμερες, όμως, έδειξαν αλλαγές στην επιφάνεια που υποδηλώνουν ότι έγινε έκρηξη», δήλωσε ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου, Μάικλ Μπικέι.
Το νερό της Σελήνης πιστεύεται ότι προέρχεται από προηγούμενες προσκρούσεις κομητών που μετέφεραν πάγο και εκτιμάται πως θα δώσει το «πράσινο φως» για επανδρωμένες αποστολές.
Μάλιστα, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία πραγματοποίησαν πρόσφατα τις πρώτες αποστολές τους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και ετοιμάζονται για τις επανδρωμένες, ενώ οι ΗΠΑ έχουν κλείσει «ραντεβού» για το 2024 με το σκάφος Orion.
Σκοπός του δύσκολου εγχειρήματος ήταν να καταγραφεί η ενδεχόμενη ύπαρξη νερού και πάγου στον πλανήτη.
Ο πρώτος πύραυλος, βάρους 2.200kg, προσέκρουσε σε έναν σκοτεινό κρατήρα στον νότιο πόλο της Σελήνης, τον Cabeus, και κομμάτια του εκσφενδονίστηκαν ψηλά πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια.
Τα δύο διαστημόπλοια εμβόλισαν το φεγγάρι με ταχύτητα άνω των 9.000 χλμ/ώρα, επταπλάσια δηλαδή της ταχύτητας του ήχου, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 ΤΝT.

«Ο εντοπισμός νερού - πάγου στη Σελήνη θα είναι μια σημαντική ανακάλυψη», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αν μη τι άλλο, η ενδεχόμενη ύπαρξη νερού στο φεγγάρι αποτελεί έναν σημαντικότατο παράγοντα που θα συντελέσει στην μελλοντική εξερευνητική δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει υδρογόνο στο υπέδαφος της σελήνης. Και αυτός είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώσουν τις υποψίες τους. Η ύπαρξη του νερού - πάγου σε κρατήρες των σεληνιακών πόλων είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μία ώρα μετά από την συντριβή θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν εάν οι υποψίες τους είναι βάσιμες. Η δύσκολη αυτή αποστολή κοστίζει 79 εκατομμύρια δολάρια και έχει την κωδική ονομασία LCROSS (the Lunar Crater Observation and Sensing Satellite).
Κατόπιν, ένα δεύτερο διαστημόπλοιο, κατασκευασμένο με τα πιο σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ανίχνευσε το σύννεφο της σεληνιακής σκόνης που δημιουργήθηκε, προτού κι αυτό συντριβεί.


ΠΗΓΗ: http://www.madata.gr/index.php/diafora/science/44304.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις