ΜΟΡΑ : Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Η Μόρα σύμφωνα με τις περιγραφές είναι ένα πνεύμα μαυροφορεμένης γυναίκας, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου και προσπαθεί "να του πάρει την ανάσα". Η λέξη Mora στα Σλάβικα σημαίνει ερωμένη, αλλά πολλοί θεωρούν ότι η προέλευση της είναι από την "Μορμώ" το μυθολογικό τέρας με το οποίο τρόμαζαν τα παιδιά οι αρχαίοι Έλληνες. Σύμφωνα με τον μύθο η Μόρα φοράει ένα μαύρο σκουφάκι όπου όποιος καταφέρει να της το πάρει θα έχει τρεις ευχές. Στην περίπτωση που η Μόρα καταφέρει να το ξαναπάρει πίσω τότε αυτός πεθαίνει. Λίγα λόγια για το μύθο: Μία εκδοχή λέει ότι είναι η Λίλιθ (Lilith) η πρώτη γυναίκα του Αδάμ, ή μια από τις τρεις κόρες της. Όπως αναφέρουν τα γνωστικά κείμενα και τα απόκρυφα της παλαιάς διαθήκης η Λίλιθ αποχώρισε από τον παράδεισο για δύο πιθανούς λόγους...

α) Ήταν εκείνη που μύησε τον Αδάμ (μετά από προτροπή του Σατανά) στην απόλαυση του σεξ. Εκείνη του δίδαξε ότι το σεξ δεν είναι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για ευχαρίστηση και αυτό εξόργισε τον Θεό και την εξόρισε.
β) Ο Αδάμ προσπάθησε να βιάσει την Λίλιθ και εκείνη τρομαγμένη έφυγε από τον παράδεισο. Ο Αδάμ λυπήθηκε για την φυγή της Λίλιθ και ζήτησε από τον Θεό να την φέρει πίσω. Εκείνος έστειλε να την βρουν και να την φέρουν πίσω, όπου την βρήκαν κάπου στην Μεσοποταμία. Την παρακάλεσαν επανειλημμένα να επιστρέψει αλλά εκείνη αρνήθηκε. Τους είπε επίσης ότι για τους αιώνες των αιώνων θα επισκέπτεται τα μικρά παιδιά στον ύπνο τους για να εκδικηθεί. Οργισμένοι οι άγγελοι την απείλησαν ότι θα ξεσηκώσουν την θάλασσα να την πνίξουν. Η Λίλιθ άρχισε να κλαίει και να τους παρακαλάει να την λυπηθούν. Όντως οι άγγελοι υπέκυψαν στα παρακάλια της και εκείνη για <<ανταμοιβή>> ορκίστηκε ότι δεν θα πειράξει τα παιδιά που θα έχουν τα ονόματα των τριών αυτών γραμμένα πάνω από το κρεβάτι τους. Στην συνέχεια λέγεται ότι ο Σατανάς την έκανε γυναίκα του και αρχόντισσα όλων των σκοτεινών υπάρξεων. Λέγεται επίσης ότι η Λίλιθ είναι και το πρώτο βαμπίρ. Από τότε στοιχειώνει τα όνειρα των ανδρών και κάνει έρωτα μαζί τους, επιτίθεται στις έγκυες γυναίκες και τελικά τις σκοτώνει. Τα τρία ονόματα των αγγέλων που εάν γράψεις πάνω απο το κρεβάτι δέν θα δεις την Μόρα ποτέ είναι Σάνβι, Σανσάβι, Σαμενγκελάφ. Τα ονόματα τους γράφονται σε ενοχιακή ή αγγελικανή γραφή με καθαγιασμένη πένα σε παρθένα περγαμηνή. Υπάρχει μια προσευχή που σε προστατεύει... Η προσευχή αυτή δεν έχει γραφτεί σε κανένα βιβλίο και η διάδοση της γίνεται από στόμα σε στόμα εδώ και πολλούς αιώνες. Είναι η εξής: Μόρα-Μόρα κακαβόυ μέτρα τα άστρα του ουρανού, την φακή του κιλού, τα βότσαλα της θαλάσσης και τις πέτρες της
γης και μετά έλα σε εμένα. Την προσευχή αυτή την λες τρεις φορές πριν πέσεις για ύπνο και ως που να τα μετρήσει όλα αυτά η Μόρα εσύ έχεις ξυπνήσει.
Η επιστημονική εξήγηση είναι η εξής : Η Υπνική Παράλυση είναι μια κατάσταση που λαμβάνει χώρα μόλις πριν αποκοιμηθούμε (υπναγωγικό στάδιο) ή ακριβώς πριν ξυπνήσουμε πλήρως από τον ύπνο ( υπνοπομπικό στάδιο). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ομιλίας ή κίνησης. Συχνά ακολουθείται από μια αίσθηση ότι υπάρχει κάποια παρουσία στο δωμάτιο, μια αίσθηση που συχνά προκαλεί φόβο η οποία συνοδεύεται και από την ανικανότητα του να φωνάξει κάποιος. Η παράλυση αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα. Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνικής παράλυσης ομοιάζει με την περιγραφή που δίνουν πολλά θύματα απαγωγής από εξωγήινους, όταν ανακαλούν την εμπειρία τους. Η υπνική παράλυση θεωρείται από πολλούς ότι δεν εξηγεί μόνο τις απαγωγές από τους εξωγήινους αλλά και πολλές άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με παραφυσικές ή υπερφυσικές εμπειρίες.
Η Υπνική Παράλυση είναι κάτι που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις